Uncategorized

Racing Channel Aflevering december 2017 Welkom aan iedereen. Dit is aflevering nummer 34 van dit autosportprogramma Zoals altijd krijgt U een gevarieerd aanbod De Internationale Motorshow in Luxemburg, dan volgt een VAS-klassieker, de 6uren van Kortrijk Dan gaan we naar de Champion’s day, ingericht door onze vriend Paul Fraikin, en gaan we jullie ook een minder bekende autosport voorstellen : de drift We beginnen met de Motorshow Luxemburg Eén van de scoops was aldaar de ‘nieuwe’ auto van Jean Pierre Van De Wauwer De Internationale Motorsport Show Luxemburg beter gekend voor zijn vele banken en beleggingsmogelijkheden, tracht het Groothertogdom Luxembrug te laten zien dat het meer is dan het land waar de coupons jaarlijks worden ingewisseld Ondanks het feit dat de editie 2017 niet de sterkste bezetting ooit liet optekenen blijft deze organisatie een must voor de vele fans en drivers Jean Pierre Van de Wauwer kwam naar Luxemburg om er zijn vertrouwde Lancia Beta te laten zien, in een Gr4-versie ! Eén van de favorieten voor de Legends Boucles de Bastogne ? Jean Pierre dankt iedereen die aan dit project heeft meegewerkt het is een ingewikkeld en moeilijk werk, zegt JP omdat de stukken niet verkrijgbaar zijn, alles moet zelf worden gemaakt We hebben er alles aangedaan om de FIA-normen te halen En…. er zitten 40 extra PK’s onder de motorkap De ophanging is een kopie van de Abarth-ophanging De twee Lancia’s keren nu terug naar het atelier Jean Pierre blijft gepassioneerd door dit merk Anderen waren aanwezig om hun talenten te laten zien deze hersteller laat zien hoe een motorkap, gegeseld door hagelstenen en heel wat inslagen vertonend, zonder het gebruik van mastiek, zonder dat er moet herspoten worden, op een haast magische wijze de herstelling wordt gedaan alle autosportdisciplines waren vertegenwoordigd : rally, circuit, slalom en karting Een van de hoogtepunten van deze motorshow was een unieke tentoonstelling over karting de retrospectieve liep van de jaren vijftig tot op heden kijkend naar de allereerste en oudste modellen, twijfelen we eraan of we in deze bolides hadden durven plaatsnemen !

het toppunt van de show was een demonstratie drift Het Falken Drift Team bracht het beste van zichzelf de toeschouwers kregen een rook- en glijspektakel dat soms wel naar adem deed happen een aantal wereldberoemde autosportmomenten en circuits waren ook te bewonderen in miniatuur alles was tot in het kleinste detail afgewerkt, het leek precies echt er was ook een zaal voorzien voor de liefhebbers van Tuning, maar ook daar was er dit jaar minder kwaliteit aanwezig dan de voorbije jaren we hopen dat de organisatoren voor de komende edities de exposanten kunnen overtuigen om de lat wat hoger te leggen, zodat voor 2018 een nog hoger niveau gehaald wordt ! En nu naar Mettet Een verslag van de Family Champion’s Day een inrichting van Paul Fraikin Een schitterende verzameling rallyauto’s had er verzamelen geblazen, piloten inbegrepen één van de grote troeven van deze organisatie was dat liefhebbers konden plaats nemen in een rallywagen de komst van een onverwachte gast, de sneeuw, zorgde voor een onvergetelijke Champion’s Day bijna alle wagens, of het nu om een groep B wagen ging of om een kleine voortrekker, maakten gebruik om zoveel mogelijk dwars te gaan en dat zorgde ervoor dat de meeste responsible rally supporters de wagen waarmee ze mochten meerijden met blinkende oogjes verlieten Donut inbegrepen ! De piloten, waaronder een paar van de allerbesten : Duval, Lietaer, Loix, Verreydt en Thiry en natuurlijk als presentator : JP Klinkers De toegankelijkheid van de piloten was ook een meerwaarde voor de vele toeschouwers Het was een evenement voor iedereen, van 7 tot 77 Zelfs Sint Niklaas was afgezakt naar Mettet, maar vooraleer zich met het jonge volkje bezig te houden, maakte hij eerst een ritje met Freddy Loix De sfeer, op het einde van het seizoen en met alle kampioenschappen achter de rug was schitterend zowel piloten als toeschouwers waren duidelijk naar Mettet gekomen om zich te amuseren Met een circuit dat een panoramisch zicht aanbood aan de toeschouwers was ook de paddock een bezoek waard Plezier maken was het motto van de dag ! De opbrengst van deze organisatie werd toevertrouwd aan de stichting I SEE Er zal met de winst een blindenhond worden opgeleid voorwaar een schitterende organisatie ! We gaan het een laatste keer over rally hebben. Het VAS-seizoen werd in Kortrijk afgesloten op het programma een echte klassieker : de 6 Uren van Kortrijk Deze rally heeft een rijk verleden en de proeven van Roeselare en Ieper liggen niet zo veraf Het parkoers is selectief en de beste rallypiloten blazen verzamelen om nog één keer voluit te gaan

Geen echte verrassingen bij de start van deze 6 Uren van Kortrijk. Burgemeester Vincent Van Quickenborne reed mee met medeorganisator Tuur Vanden Abeele Een twaalftal R5-bolides ging met mekaar in de clinch Het JT-motors team diende alles uit de kast te halen om niet minder dan 6 Porsches GT3 aan de start en in de rally te houden Tim Van Parijs, Marc Duez als routiniers gingen de strijd aan met Kevin Abbring Deze Kevin kreeg Jochen Claerhout aan zijn zijde, die het voor het eerst als copiloot probeerde Een laatste eerbetoon was voorzien voor de onverwachts overleden Matthias Viaene. Zijn wagen stond vlak voor het podium Na de modder- en zandbak van de eerste KP van de rally neemt nationaal kampioen Vincent Verschueren het voortouw op dag 2 Bernd Casier is van plan om zoveel mogelijk tegenwerk te bieden Hij legt druk op Vincent en keert tot op 2 seconden terug Tuur Vanden Abeele volgt na het kopduo Steve Becaert staat op plaats vier Thomas Vauterin sluit de topvijf af Paul Lietaer moet duidelijk nog zijn WRC beest gewoon worden De Porsches verzorgden ook het spektakel met een spannend duel Van Parijs – Abbring Marc Duez legt een vlekkeloze prestatie op het asfalt, amuseert zich en laat de twee kemphanen vechten Guillaume Dilley mag ook van een geslaagde rally spreken met zijn allereerste avontuur in een GT3 Geoffrey Vander Schelden waren we na een sortie al vrij snel kwijt Didier Duquesne was het volgende slachtoffer In de tweede boucle van de dag spelen we onverwachts Bernd Casier kwijt Thomas Vauterin neemt zo de tweede plaats over Davy Vanneste en Tuur Vanden Abeele vechten ook een onderling duel uit Steve Becaert en Melissa De Backere gaan ook voluit Paul Lietaer rijdt voorlopig rond op een zevende plaats Kevin Abbring en Tim Van Parijs vechten een adembenemend duel uit met afwisselend scratches en een secondenstrijd tot gevolg Bij de start van de derde en laatste boucle rijden Vincent Verschueren en Veronique Hostens op kop en steven af op een nieuwe overwinning in Kortrijk 1 minuut 38′ voorsprong hebben ze dan al op de Peugeot van Vauterin Voor de derde plaats komt Melissa De Backere fel opzetten ! Niemand komt nog in de buurt van de Belgische rallykampioen 2017

Vauterin eindigt tweede, Melissa De Backere derde Tuur Vanden Abeele en Pol Lietaer volgen in de rangschikking de vijfde stek in de eindrangschikking is voor Steve Becaert De Snor pakt nog de vierde plaats ! De kemphanen Abbring en Van Parijs bleven dicht opeen en de Nederlander haalde het nipt De gekende gele bolide van Robin Maes wint het Historic-gedeelte Jeroen Van Wanseele wordt tweede, Kerckhove derde Deze editie werd dus gewonnen door Vincent Verschueren, net zoals vorig jaar We gaan nu verder met een verslag een minder gekende autosportdiscipline we spreken hier over : drift blijf bij ons voor dit oogstrelend spektakel ! Wat we u niet kunnen meegeven echter, is de geur van verbrand rubber Kijk naar deze schitterende beelden uit Duitsland ! Deze autosportdiscipline is overgewaaid uit het land van de rijzende zon : Japan Meer en meer beoefenaars zorgen voor een stijgend succes wij waren op het onderste gedeelte van de Nürburgring waar gepassioneerden verzamelen hadden geblazen We rijden mee met Remmo Niezen, piloot van het Falken Drift Team We zijn aan boord van een BMW Z4 U heeft het team misschien reeds aan het werk gezien bij de proloog van de Rally de Wallonië, tijdens de showKP van de Citadel van Namen Bij het driften gaan twee wagens met mekaar in de clinch waarbij ze al glijdend over de piste mekaar te snel proberen af te zijn de jury houdt rekening met de snelheid van de wagens, het breedgaan van de deelnemers, de afstanden tussen de auto’s, en de afstand tussen de driftende auto’s en kegels die her en der op het parkoers staan Driften is een kunst en de besten blijven op het laatst over De finale werd verreden tussen Remmo Niezen met de BMW Z4 en Sébastien Fontijn met een BMW E36 Een overwinning wordt gevierd op de meest voor de hand liggende manier De laatste millimeters rubber van de banden moeten eraan geloven Tot groot jolijt van de toeschouwers !

Ziezo, deze aflevering van RacingChannel zit er weer op ! Wees er zeker van, we keren terug ! In januari zijn we even in winterrust, maar eind februari keren we op volle kracht terug ! Als je eerdere uitzendingen wil herbekijken, dat kan op racingchannel.be We zijn ook nog op zoek naar extra teamleden voor 2018 ! Tot in 2018 voor nieuwe autosportavonturen

You Want To Have Your Favorite Car?

We have a big list of modern & classic cars in both used and new categories.